De BiŽnnale van VenetiŽ, Italiaans: Biennale di Venezia, is een toonaangevende internationale kunstmanifestatie die sinds 1895 tweejaarlijks, dit jaar van mei tot november, in VenetiŽ wordt gehouden. het is daarom een biŽnnale. Achtentwintig landen onderhouden op een speciaal areaal, de Giardini in het stadsdeel Castello, hun eigen tentoonstellingsgebouw. Ook BelgiŽ heeft een eigen paviljoen. Landen die geen eigen paviljoen hebben, brengen hun tentoonstelling onder in verschillende gebouwen verdeeld over de stad. Behalve de afvaardigingen die door de deelnemende landen zelf worden uitgekozen, is er in de Arsenale een samengestelde thematentoonstelling, die door de curator wordt samengesteld. In navolging van de kwaliteitsbeoordeling bij het filmfestival wordt ook op de kunstbiŽnnale een 'Gouden Leeuw' uitgereikt ter bekroning van de meest gewaardeerde bijdrage.

De eerste BiŽnnale van VenetiŽ werd in 1895 gehouden. In de oorlogsjaren waren er langere tussenpauzes. Er is tegenwoordig een onderscheid aangebracht in de verschillende kunstdisciplines: beeldende kunst, architectuur, muziek, theater en dans. De kunstbiŽnnale wordt in de oneven jaren gehouden en de architectuurbiŽnnale in de even jaren. Het filmfestival wordt jaarlijks gehouden.
 

Christine Macel, curator van de 57ste BiŽnnale van VenetiŽ

Christine Macel is curator van de 57ste Biennale van VenetiŽ.  Die gaat door tussen 13 mei en 26 november 2017.

Na haar studie kunstgeschiedenis was Christine Macel curator erfgoed en inspecteur artistieke realisaties voor de Dťlťgation aux Arts Plastiques van het Franse Ministerie van Cultuur (vanaf 1995). Sinds 2000 is ze hoofd curator in Musťe national díart moderne Ė Centre Pompidou in Parijs, waar ze verantwoordelijk is voor de afdeling ĎCrťation contemporaine et prospectiveí, die ze in het leven riep en ontwikkelde. Ze was curator van het Franse paviljoen op de biŽnnale van 2013 (Anri Sala) en van het Belgische paviljoen op de biŽnnale van 2007.

Voor kunstenaars die zich willen positioneren binnen het veld van de hedendaagse kunst  is het bezoek aan de kunstbiŽnnale van VenetiŽ dikwijls verhelderend. 
 Voor een bezoek trek je best een vijftal dagen uit,  maar heb je vooraf al je keuzes gemaakt dan kan je ook met beperkt budget zelfs voor ťťn dag  erheen (klik hier voor meer info).

Een aanrader is een oversteek met de vaporetto lijn 2 naar het eiland San Giorgio Maggiore voor een tentoonstelling rond Michelangelo Pistoletto, maar ook de tentoonstellingen van Jan Fabre in Abbazia di San Gregorio, Damian Hirst in het Palazzo Grassi, 'the boat is leaking, the captain lied' in de fondazione Prada (Abbazia di San Gregorio) en Hockney (82 portretten en ťťn stilleven - tot 22 oktober 2017) in het Ca' Pesaro zijn mťťr dan de moeite waard.